DYLAN

RLD N RLD F BELLO BLANCO DYLAN SE34403/2013

¤ Född 2013-04-19

¤ HD B, ED ua (0)
¤ BAER +/+ (fullhörande)

¤ MH - mentalbeskriven (1:a på skott)
¤ BPH (trygg, positiv, lekfull och skottfast)
¤ Utställning: 2 x CERT, reserv-CACIB
¤ Lydnad: Uppflyttad till lydnadsklass 1
¤ Rallylydnad: RLD N, RLD F - uppflyttad till avancerad klass
¤ Barmarksdrag: Cykel och löpning, deltagit i 5 SM - 2014 (DCW), 2015 (DBW), 2016 (DBW, DCMV), 2018 (DCWV), 2019 (DCWV)
Årets lydnadsekipage 2018 (SDS)

[Stamtavla]
Dylan är en hane från vår andra kull som bor kvar hemma tillsammans med sin storasyster och yngre flockmedlemmar. Han kommer ur en kull med 4 valpar, 2 hanar och 2 tikar. Mer info om kullen finns här ->>

Dylan är en glad, social, följsam och balanserad kille. Han är livlig och energisk när det är träning på gång, men har samtidigt väldigt lätt för att växla mellan aktivitet och passivitet och visar stor förmåga att fokusera och koncentrera sig.
Dylan är väldigt påhittig och visade tidigt tendenser till att vara dalmatinersmart :) Redan tidigt visade han sig vara väldigt kontaktsökande och följsam, egenskaper som vi värderar högt. Han charmade oss i ett tidigt stadie i valplådan då han precis öppnat ögonen och kröp fram till valplådekanen och gav matte en puss. Vi fastnade tidigt för denna busens personligt och han är en mycket kär medlem i familjen!

Tyvärr har Dylan varit skadedrabbad senaste åren (sönderslitna böjsenor och frakturer i flera tår) så vi anpassar numera träningen så att det ska fungera för honom. Det blir en hel del löpning i lugnare tempo och i terräng där draget inte blir lika häftigt och han ges möjlighet att träna kroppen mer varierat. Vi kör också balansbollsträning och vattentraskar eller simmar. Lydnad och spår tränar vi också, men mer sporadiskt. Vi ställer ut någon gång emellanåt. Mer information finns nedan.
Drag - Lydnad - Rallylydnad - Spår - Utställning

Drag

Dylan älskar verkligen dragträning i alla dess former! Numera kör vi framförallt barmarksdrag, fast vi springer även vintertid. Under det senaste året har vi börjat springa tillsammans igen, vilket är väldigt roligt. Det blir också en del turer med cykel eller sparkcykel ibland.

Under 2014 debuterade vi på tävling i barmarksdrag. Det blev en tävling i canicross (löpning) på våren och start på barmarks-SM i canicross på hösten. Där sprang vi på tider som jag var nöjd med och blev plac 6 av 10 ekipage. Vi deltog även i en stafett på Solvalla - vårt prickiga lag hade grymt kul även om placeringen inte blev särskilt bra.
Under 2015 var Dylan tillräckligt gammal för att få köra även sparkcykel och cykel, så det blev debut på tävling i cykelklassen under det året. Även under 2016 fortsatte våra tävlingsstarter i cykelklassen, medan husse debuterade i löpning med Dylan. Dylan har alltid haft fint fokus framåt i draget, ändå från start till mål, och han är lättstyrd. Det han utvecklats och blivit riktigt bra på är att han är ännu mer lyhörd för tempoförändringar - tar i mer när han blir påmanad, framförallt i uppförsbackar, och saktar ner något när det går brant utför. Han samarbetar alltid fint och är en väldigt rolig dragkompis!
[Resultat - drag]

Lydnad

Dylan är rolig att lydnadsträna med. Han är pigg och alert och vill gärna och mycket. Han är lättbelönad med leksaker och älskar bollar och kamptrasor.
Debuten har ägt rum (2015)! Känslan vi hade var kanon och Dylan jobbade fint! Tyvärr drog vi på oss ett par nollor som dock inte var helt oväntade. Ettans apportering funkar inte riktigt för oss och läggande under gång har nyligen börjat fungera bra, så i tävlingssituationen blev det ett fint ställande istället ;) Övriga moment gick bra och vi fick ihop 153 p.

Vi behöver få till mer målinriktad och välplanerad träning framöver för att komma vidare och tävla igen. Det har blivit några starter i lydnadsklass I, men tyvärr är det alltid någon del som inte fungerat tillräckligt bra för att få ihop tillräckligt med poäng för uppflyttning. Det beror helt och hållet på att vi tränat för lite. Hösten 2018 gjorde vi en tävlingsstart i den nya Startklassen och fick uppflyttningspoäng! Det blev lite missar här och där, men alla momenten funkade ok. Vi får se om det blir några fler starter framöver.
[Resultat - lydnad]

Rallylydnad

För att se hur den lille pojken fungerar på tävling så har jag kört några rallylydnadstävlingar med honom i vår (2015). Det är ett billigare alternativ och betydligt mindre krävande program att utföra den koll och träning på än en vanlig lydnadstävling. På debutdagen körde vi två tävlingar på samma dag där Dylan höll ihop jättefint och hade bra fokus och gjorde så gott han kunde. Några veckor senare på nästa tävling märktes det att vi tränat alltför lite under denna period och dofternas värld tog delvis över intresset. Det blir mer träning framöver och någon mer start i rallylydnad innan vi kör vidare med vanliga tävlingslydnaden. En start till har det blivit i nybörjarklassen. Den här gången var Dylan med fint och körde på bra i fullt ösregn. Vi fick ett kvalificerande resultat och även titlen RLD N!
Under hösten 2015 och våren 2016 tävlade vi några gånger i fortsättningsklassen och fick godkända resultat för att erhålla titeln RLD F! I dagsläget har vi inga planer på att köra mer rallylydnad just nu, men kanske när han blir äldre.
[Resultat - rallylydnad]

Spår

Vi har inte spårat särskilt många gånger hittils, men när vi väl har gjort det har det gått bra. Då har Dylan visat på sin goda förmåga att koncentrera sig och har följt spåret och markerat föremålen.

Utställning

Dylan ställdes ut som valp ett par gånger på inofficiella utställningar. Det är jättebra miljö- och hanteringsträning för en valp och unghund, tycker jag. Under 2014 ställdes han i juniorklass ett par gånger och i unghundsklass en gång. 2015 har Dylan ställts ut på rasspecialen i Tånga Hed och under 2016 blev det några utställningar till i öppen klass. De senaste åren har vi besökt utställningsringen några gånger per år. Några kritiker och bilder finns nedan.

Svenska Dalmatiner-Sällskapet (Nat.), Tånga Hed, 2015-08-02, domare: Irina Petrakova (Rys)

Good size and type. Nice head and expression. Good neck and topline. Little bit straight in shoulders. Good angulations behind. Moves well. Nicely spotted, good pigment. Chest could be a little bit deeper for age. Nice temperament. Well presented.
Exc öppenklass, plac 4

Svenska Dalmatiner-Sällskapet (Nat.), Tånga Hed, 2015-08-01, domare: Marie Bailey (Irl)

Very elegant dog. Very good eyes, excellent pigment. Nice topline. Very nice feet. Moved well.
Exc öppenklass, CK, plac 1, 3 Bhkl, reservcert

Svenska Dalmatiner-Sällskapet (Nat.), Herrfallet 2014-08-30, domare: Siret Lepasaar (Est)

16 months, medium bones, enough bodysubstance in this age. Correct length of scull and muzzle, could have slightly stronger underjaw. Strong and elegant neck, enough deep chest, could have slightly more filled forechest, could hold elbows tighten to the body. Balanced angulation, moves with enough long steps, a bit close behind. Correctly spotted, nice temperament.
Exc juniorklass

Västmanlands Kennelklubb (Nat.), Västerås 2014-04-26, domare: Elzbieta Chwalibóg (Pol)

Temperamentvaller junger rüde. Guter kopf, körper. Korrekt beine. Gute tüpfelung. Lauft gut.
Exc juniorklass

Stockholms Kennelklubb (Int), Kista 2014-04-19, domare: Janet Lobb (Can)

Good example of breed type. Adequate head proportions. Would like a little more depth of muzzle. Sufficient bone and angulation fore and after. Correct tail position. Stands on good feet. General good weight and condition. Moving a little close behind. Moves effective on the side gait.
Exc juniorklass

Uppsala Cockerklubb (inoff), Jälla 2013-09-28, domare: Jens Myrman (S)

5 mån, mycket trevlig helhet, utmärkta proportioner. Välskuret proportioneligt huvud, utmärkt hals, överlinje, kors och bakställ. Tillräckliga vinklar fram. Utmärkt kropp för åldern, utmärkt benstomme. Stabila rörelser runt om.
HP, BIR-valp, BIG-1

Riesenschnauzerklubben (inoff), Botkyrka 2013-09-15, domare: (S)

5 månaders hane av utmärkt typ. Vackert huvud med tydlig könsprägel. Vacker hals och överlinje. Välutvecklat förbröst och djup. Välvinklad runt om. Effektiva rörelser. HP, BIR-valp

3 år
3 år
2 år
2 år
1 år
1 år
10 mån
10 månader
5 mån
5 månader
10 veckor
10 veckor