Vår uppfödning

BELLO BLANCO - ung. "vackra/fina vita" på spanska är vårt kennelnamn som blev godkänt av FCI i juni 2009. Namnvalet kommer sig av att de hundar vi haft inom familjen har varit vita (papillon, samojed, dalmatiner, dogo argentino) och sedan 1999 har vi haft en hemsida med namnet go.to/whitedogs där vi skrivit om våra hundar. BLANCO betyder alltså kort och gott "vit". BELLO har en bredare betydelse och kan översättas till "elegant, vacker, skön, som har stil, behaglig att se på" - beskrivande ord som vi tycker passar dalmatinern. Men för oss är rasen även så mycket mer än bara utseendet; Det finns få saker som är så vackra som en fokuserad hund i arbete/aktivitet. Mer info om hur vi ser på rasen finns på sidan 'Rasinfo'.


I vår uppfödning har vi fokus på att använda avelsdjur som självklart är rastypiska, friska och sunda (såväl mentalt som exteriört) samt samarbets- och arbetsvilliga. För oss innebär sund mentalitet en stabil hund som mår bra i dagens samhälle (åka bil/tåg/buss, stadsliv, barn, buller, ljud, främmande människor och hundar etc.) - är tillgänglig, nyfiken, lekfull och klarar av att hantera rädslor bra.

God kontakt med valpköparna är viktigt för oss för att kunna följa valpens/hundens liv i sitt nya hem. Önskvärt, men inget krav, är att hunden höftledsröntgas efter ett års ålder och genomför MH (mentalbeskrivning) och/eller BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning) mellan ett och två års ålder. Viktigt för oss är att valpen/hunden kommer till ett hem där den får kärlek, god omsorg och någon form av aktivering så att den mår bra. Vi har alltså inga krav på att våra valpköpare ska tävla med sina hundar, men självklart tycker vi att det är jätteroligt om det sker :)

Våra valpar föds upp i hemmiljö med barn och andra hundar. De säljs enligt SKK:s avtal, registrerade, ID-märkta, veterinärbesiktigade, vaccinerade, avmaskade och försäkrade mot dolda fel i tre år hos Agria. Medlemskap ett år i Svenska Dalmatiner-Sällskapet ingår. Matlista och mat för första veckan, samt lite prylar medföljer vid leverans.


När vi skulle namnge valparna i vår första kull ville vi inte börja med bokstaven A och sedan följa alfabetet, då de flesta gör det och mååånga valpar har namn på A. Vi föder upp i liten skala och kommer inte att ta oss igenom hela alfabetet, heller, så vi klurade på någon annan lösning. Då vårt kennelnamn är på spanska så kom vi snabbt på idén att börja med en U-kull då ett på spanska heter uno. Två är dos, därav har valparna i vår andra kull namn på D och den tredje kullen blev således en T-kull (tres). Vår fjärde kull kommer att ha namn på Q, då fyra heter cuatro med k-uttal. På släktspråket italienska heter fyra quattro, och dessutom fanns det en klassisk Audi-modell med samma namn som var fyrdjulsdriven och firade stora segrar inom rallyn. Våra valpar är ju fyrbensdrivna rallyhundar så det passar ju bra med bokstaven Q :)